یکشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۹

گفتگو با برگزیدگان طرح «مأموریت کتابخانه من» / ۱۱

«ماموریت کتابخانه من» فصلی نو در ارائه خدمات کتابخانه‌ای خواهد بود

حسن هاشمی

حسن هاشمی، مسئول کتابخانه عمومی امام علی بن ابی طالب(ع) لوندویل گفت: اجرای طرح «ماموریت کتابخانه من» فصلی نو در ارائه خدمات کتابخانه‌ای خواهد بود و معتقدم هیچ حسی زیباتر از این نیست که بتوانیم کاری انجام دهیم که بر کیفیت زندگی مردم محله و منطقه اثرگذر باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، طرح «مأموریت کتابخانۀ من» که به منظور ایجاد تاثیر واقعی در زندگی مردم، به طراحی خدمات و برنامه‌های متناسب هر کتابخانه بر اساس جامعۀ خدمت‌گیر خود می‌پردازد، در دستور کار نهاد کتابخانه‌های عمومی قرار گرفت که دوره اول این طرح در سال ۱۳۹۹ با مشارکت ۲۵ کتابخانه عمومی برگزار شد که با نتایج موفقی همراه بود.

حسن هاشمی، مسئول کتابخانه عمومی امام علی بن ابی طالب(ع) لوندویل از توابع شهرستان آستارا در استان گیلان درباره مشارکت خود در طرح «مأموریت کتابخانۀ من» گفت: با توجه به اینکه رشته تحصیلی مهندسی کامپیوتر است، همواره از بدو شروع فعالیت در نهاد درپی افزایش دانش و اطلاعات شخصی‌ام در حوزه کتابخانه‌های عمومی بودم و همیشه علاقه داشتم با زمینه های علم اطلاعات بیشتر آشنا شوم؛ بر این اساس از هر برنامه‌ای که طی این سال‌ها از سوی دفتر پژوهش نهاد مطرح می‌شد، استقبال می‌کردم.

وی افزود: در ادامه این علاقه و کنجکاوی با طرح «مأموریت کتابخانۀ من» مواجه شدم که می‌توانست راهنمای خوبی برای برخی دغدغه‌های موجود در ذهن من باشد. پس از مطالعه فراخوان این طرح در سایت نهاد و کسب اطلاعات لازم، با تکمیل کاربرگ اولیه درخواست مشارکت در این طرح را دادم که خوشبختانه پس از طی مراحلی پذیرفته شد و این توفیق را داشتم که نام کتابخانه علی بن ابی طالب(ع) را در میان ۲۵ کتابخانه مشارکت کننده در این طرح ثبت کنم.

این کتابدار درباره تجربیات خود از مشارکت در این طرح گفت: در این طرح، کلاس‌ها و دوره‌هایی برگزار و مباحثی مطرح شد که عمدتا بر پایه شناسایی و تحلیل نیازهای جامعه خدمتگیر بود. ما در این روند با راهنمایی خوب همکاران دفتر پژوهش نهاد ابتدا با راهکارهای شناسایی جامعه خدمت‌گیر آشنا شدیم؛ اینکه چه اقشاری از کتابخانه استقبال می کنند و چه اقشاری از آن استفاده نمی کنند؛ که برای این منظور در بخشی از این دوره‌ها، زمینه و جامعه خدمت گیر را به لحاظ جغرالفیایی، سطح تحصیلات، جنسیت و رده سنی مورد بررسی قرار دادیم.

هاشمی افزود: در ادامه شروع کردیم به یادگیری طراحی خدمت برای جامعه خدمت گیر؛ در این دوره‌های مباحث خوبی درباره طراحی خدمات مطرح و آموزش داده شد که از این طریق با تمرکز بر دغدغه‌ها و چالش های آن منطقه، به برنامه‌ریزی برای  بهبود سطح زندگی ساکنان محل و یا منطقه اقدام کنیم. گام بعدی در این روند نیز عملی کردن این طراحی بود که با تشکیل کارگروهی از افرازد موثر فرهنگی و اجتماعی در این زمینه اقدام می‌کنیم.

مسئول کتابخانه عمومی امام علی بن ابی طالب(ع) لوندویل درباره ماموریت اختصاصی کتابخانه خود توضیح داد: بر اساس مشاهدات و بررسی‌های به عمل آمده متوجه شدیم که سطح سواد و فقر فرهنگی و به تبع آن آسیب‌های اجتماعی مهم‌ترین چالش و دغدغه ساکنان لوندویل است و با توجه به اینکه این شهر فاقد هرگونه پایگاه فرهنگی است، کتابخانه امام علی بن ابی طالب(ع) به تنها مرجع مردم برای مسائل و فعالیت‌های فرهنگی تبدیل شده است. از این جهت مدت‌هاست که ادای وظیفه‌ای در این زمینه را احساس می‌کنم.

وی ادامه داد: بر این اساس طرح اختصاصی ماموریت کتابخانه خودمان را با موضوع پیشگیری و مقابله با آسیب‌های اجتماعی قرار دادم. از آنجا که نیاز به احصاء مشکلات و دغدغه‌های شخصی مردم محله داشتیم، با ترتیب دادن جلسلت و مصاحبه‌هایی، مهم‌ترین دغدغه‌های ساکنان را هم به صورت موارد پیشنهادی و هم از طریق خود اظهاری استخراج کردیم. بر این اساس برنامه‌هایی برای مشاوره‌ خانواده و همچنین کارآفرینی با همکاری مردم نهاد هایب فعال در نطقه در نظر گرفتیم که البته به دلیل وضعیت کرونایی منطقه و تعطیلی کتابخانه‌ها اجرایی کردن آن در مقیاس بزرگ‌تر را به بعد از پاندمی کرونا ارجاع دادیم.

این کتابدار با تقدیر از دفتر پژوهش نهاد در هدایت و همراهی شرکت کنندگان در این طرح گفت: همواره برنامه‌های کتابخانه بر اساس اجرای یک سری طرح‌های عمومی در سراسر کشور بوده، اما اینکه هر کتابخانه بتواند به صورت اختصاصی طرح خاص و منحصر به فرد خود را بر اساس پاسخگویی به مشکلات و نیازهای خاص منطقه خود طراحی و اجرا کند تا کنون سابقه نداشته و از اینکه جزئی از طرح «ماموریت کتابخانه من» بوده‌ام بسیار خوشحالم.

حسن هاشمی تاکید کرد: «ماموریت کتابخانه من» فصلی نو در ارائه خدمات کتابخانه‌ای خواهد بود و معتقدم هیچ حسی بالاتر از این نیست که بتوانیم کاری انجام دهیم که بر کیفیت زندگی مردم محله و منطقه اثرگذار باشد و گره‌ای از مشکلات آنها باز کند. می‌توانم بگویم که با به سرانجام رساندن این طرح و ماموریت، بهترین دوره کاری زندگی‌ام را تجربه خواهم کرد.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
1 + 5 =